+

=

Pauwervoel by Biba Pinata

Toen ik jaren geleden mijn eerste piñata voor het verjaardagsfeest van onze oudste zoon maakte, kon ik niet bedenken dat ik bijna 12 jaar later nog steeds piñata ‘s zou maken. Laat staan dat ik toen kon bedenken dat het zelfs een echte onderneming zou kunnen worden.

Ondertussen hebben al veel feestvierders mijn webshop gevonden en blijft het elke keer een leuke uitdaging om de wens van de feestvierder in een piñata om te mogen zetten. Maar ik droom van meer dan alleen maar in mijn eentje piñata’s knutselen….

Gezien mijn vooropleiding en mijn werk als integratief kindertherapeute en gezinscoach, wil ik psychologische ondersteuning en coaching gaan integreren in Biba Pinata door van Biba Pinata een sociale onderneming te maken. 

Het doel is om mensen met een beperking te laten zien dat ook zij een heel waardevolle bijdrage voor de maatschappij zijn.

Ik ben ervan overtuigd dat elk individu op zijn eigen wijze een waardevolle bijdrage kan leveren aan Biba Pinata. 

Het verkoop-klaar maken van een piñata bestaat uit veel verschillende stappen met elk hun eigen moeilijkheidsgraad. Daardoor is voor elk niveau een werkzaamheid te creëren. Dat kan variëren van het scheuren van krantensnippers, het maken van propjes, het naaien van vulcadeautjes tot het bewerken van de webshop. Juist door die activiteiten te mixen en de “zwaarte van de handicaps” te mixen kan er in mijn ogen opstuwing plaats vinden; door samen te werken ontstaat er een gezamenlijk, groter resultaat dat het individueel haalbare resultaat overstijgt.

Door mensen actief te ondersteunen kan Pauwervoel persoonlijk op maat gecreëerde werkzaamheden creëren waardoor er een succes-in-werken ervaring en geloof-in-eigen-kunnen kan ontstaan.

Om te kijken of dit een haalbare droom is, was het plan om in 2020 een pilotproject te starten onder de naam Pauwervoel by Biba Pinata. Een naam die aangeeft wat ik met dit project wil bereiken: dat iedere deelnemer zich zo trots als een pauw voelt door de bijdrage die hij/zij levert aan het maken van producten voor Biba Pinata. En daardoor heel powerful/vol kracht weer verder kan in het leven.

Corona maakte het lastig om de pilot te starten, maar de Corona maatregelen hebben wel de mogelijkheid geboden om met een al bestaande horeca-dagbesteding samen te werken. Bij Jan en Alleman was er minder horeca werk en daarom knutselden ze mee aan pinata’s. Voor hen een leuke dagbesteding en voor Biba Pinata de mogelijkheid om te kijken of de Pauwervoel droom haalbaar is. Een win-win situatie dus. 

Zowel de deelnemers bij Jan en Alleman als ik  zelf waren erg enthousiast en er komt zeker een vervolg! In welke vorm is nog wat onzeker, maar houd vooral de website in de gaten voor updates. En blijf pauwervoel!